Nieuws

Overzicht nieuwsberichten

Eerste prijs Benevisie voor Marco Leeggangers

Een mooi resultaat voor clubleden in de Belgisch-Nederlandse fotowedstrijd Benevisie. Marco Leeggangers won met zijn foto Britt de eerste prijs in de categorie ‘kleur’. En Frank Trommelen kreeg in de categorie ‘monochroom’ een acceptatie met zijn portret van Theo.
De Benevisie is een jaarlijkse fotowedstrijd voor amateurfotografen uit België (de provincie Antwerpen) en Nederland (de regio’s Brabant West en Zeeland). De expositie van de Benevisie 2022 zal plaats vinden in SAC Sint Anneke-centrum, Hanegraefstraat 5, Antwerpen Linker Oever op zaterdag 21 en zondag 22 januari 2023.
Hieronder de foto’s van Marco en Frank.

Britt, Marco Leeggangers

 

Theo, Frank Trommelen

27-11-2022

Mooi bedrag van AH-Zetjesactie voor FA-Rijen

De Zetjesactie van Albert Heijn in Rijen heeft voor FA-Rijen het mooie bedrag van € 280,- opgebracht. Klanten sparen de ‘zetjes’ bij hun aankopen en doneren die aan een van de plaatselijke verenigingen die zich voor de actie konden inschrijven. AH verzilvert de zetjes, met als doel deze verenigingen te ondersteunen. FA-Rijen zal het bedrag onder andere gebruiken voor de jaarlijkse foto-expositie. Die vindt plaats in het tweede weekeinde van juni en is is voor inwoners van de gemeente een gelegenheid om (nader) kennis te maken met fotografie, de fotoclub en het werk van de leden.
Dank aan AH en aan iedereen die ons zetjes toebedeelde!
24-11-2022

Expositie 2022: veel complimenten

Na drie jaar dan eindelijk weer een echte expositie. En een die zeker geslaagd genoemd kan worden. Een bezoekersaantal van tussen de 350 en 400. Veel complimenten over de kwaliteit van foto’s en AV-series. En een sfeer die maakte dat de expodagen zijn ‘omgevlogen’. Onder de bezoekers was ook Marielle Doremalen, wethouder voor onder andere kunst, cultuur en erfgoed in Gilze en Rijen. Ze maakte samen met voorzitter Jolanda Jansen een ronde over de expositie. Bezoekers waardeerden behalve de kwaliteit de variëteit in het werk van de clubleden. Trouwe bezoekers viel ook het ruimtelijk effect van de nieuwe bordopstelling op.

Zoals gebruikelijk konden bezoekers op een stembriefje aangeven welke foto(serie) of AV-productie zij het meest waardeerden. Bij de foto’s kwam de serie ‘Berlijn, oktober 2019’ van Huub Bink daar als winnaar uit. Gevolgd door ‘Zomerblues’ van Corrie Verhulst en ‘Minimal mood’ van Henri Smulders op een gedeelde tweede plaats, en ‘De kleuren van de Bernhardsingel’ van nieuw lid Wim van der Made op de derde plaats. Bij de AV-series eindigde ‘Raak me’ van Maria Beesems op de eerste plaats, ‘Mistig’ van Henk de Lange op de tweede, en ‘Druppels’, ook van Henk de Lange, op de derde.

Op deze site zijn alle expositiefoto’s te zien onder Galerij. Brigitte Laurijsen, correspondent van Weekblad Gilze & Rijen én clublid schreef een artikel voor het weekblad dat u hier kunt lezen (pagina 6). Hieronder een foto van wethouder Doremalen die over de expositie wordt geleid.

15.6.2022

 

Expositie 11 en 12 juni

Zoals altijd is onze jaarexpositie (zie uitnodiging in bericht hieronder) vrij en gratis toegankelijk. Alleen voor de vertoning van de AV-series van Challenge 321 (om 10.00 uur ’s zaterdags) is aanmelden tevoren wenselijk in verband met de zitruimte. Aanmelden kan via deze link. De AV-series van de clubleden worden tijdens de expositie doorlopend gedraaid. Daarvoor is geen aanmelding nodig.
17.5.2022

Presentatiemiddag Rainbow Challenge

De mooiste beelden uit de net geen 6000 ingezonden foto’s (van 546 verschillende deelnemers) passeerden de revue op de presentatiemiddag van de Rainbow Challenge. Met als extraatje ditmaal een voorvertoning met prijswinnende AV-series, én een doorlopende voorstelling van de geaccepteerde en prijswinnende beelden in de foyer van De Boodschap.
De middag werd geopend en geleid door voorzitter Jolanda Jansen. Zij reikte ook de prijzen uit aan de aanwezige winnaars. Op onderstaande foto’s is de overhandiging te zien aan Jan Snel en Magda Korthals. Magda had in de Rainbow Challenge ook de beste Nederlandse inzending. De jury voor de FA-Rijen salon bestond uit: Brigitte Tijssen-Hendrikx, Lus Joosten en Roel van Breugel.
Foto’s: Huub Bink
15.4.2022

27 maart: prachtige foto’s en av-series te zien in Rijen

Op 27 maart aanstaande vindt in de Boodschap te Rijen de (gratis) vertoning plaats van de beste foto’s die zijn ingezonden voor de Rainbow Challenge. Voor het eerst gebeurt dat in een combi-programma, waarin ook plaats is ingeruimd voor de beste av-series die de afgelopen twee jaar hebben meegedaan aan de Challenge 321. Voor beide wedstrijden is ingezonden uit een groot aantal verschillende landen. Het tijdschema is als volgt: 13.00 uur vertoning van de geselecteerde av-series; 14.00 uur digitale presentatie van de geselecteerde foto’s; 15.30 uur bekendmaking prijswinnaars Rainbow Challenge en vertoning van de prijswinnende foto’s.
Alle foto’s die zijn geaccepteerd voor de Rainbow Challenge zijn ook buiten de grote zaal te zien in een doorlopende presentatie.
7.3.2022

Henk de Lange weer internationaal in de prijzen

De serie ‘A sunday in winter’ van Henk de Lange is bekroond bij het internationale audiovisuele festival van de Zuid-Afrikaanse Port Elizabeth Camera Club (PECC). Deze av-wedstrijd staat onder auspiciën van de landelijke Zuid-Afrikaanse fotobond (de PSSA) en van de FIAP, de internationale fotobond waar 80 landen bij zijn aangesloten. Henk zond zijn serie in voor de categorie Photo harmony. Daarin zijn series beoordeeld op de harmonie in de beelden, in de kleuren en in de vormgeving, en op de koppeling van beeld en geluid. Hij kreeg een acceptatie van de FIAP en een bronzen medaille van de PSSA.

16-2-2022

AH-zetjesactie levert € 268 op voor FA-Rijen

Dit jaar mocht FA-Rijen weer meedoen aan de zetjesactie van Albert Heijn. Via deze actie sparen klanten zegels voor de lokale club van hun keuze, die aan het eind van de actie worden verzilverd. Vast onderdeel van de actie is een verenigingsdag waarop deelnemende clubs zich kunnen presenteren in de Laverije. FA-Rijen heeft daar dankbaar gebruik van gemaakt om het winkelpubliek kennis te laten maken met haar activiteiten. De actie heeft voor de club € 268,- opgeleverd: een mooie bijdrage voor extra publieksactiviteiten van de club. Op 11 december vond de officiële uitreiking van de clubbedragen plaats. Hieronder een foto van onze presentatie op de verenigingsdag en een foto van de officiële uitreiking. Meer weten over onze club? Neem dan contact met ons op.
12.12.2021

Henk-Jan de Weert lid van verdienste NVBG

Het bestuur van de Nederlandse Vereniging voor Beeld en Geluid (NVBG) heeft Henk-Jan de Weert op 30 oktober benoemd tot lid van verdienste. De benoeming was een blijk van waardering voor zijn jarenlange inzet binnen de vereniging. Henk-Jan, een bekend av-maker van het eerste uur, ondersteunde de vereniging met name op het technische vlak. Jaar na jaar verzorgde hij de technische voorbereiding bij tal van av-festivals en zat hij tijdens de festivals ‘achter de knoppen’.
Het bij de onderscheiding behorende ereteken werd hem opgespeld tijdens het jaarlijkse, nationale av-festival van de NVBG.
4-11-2021

AV-maker Henk de Lange wint eerste prijs nationaal av-festival

Henk de Lange, een van de av-makers binnen FA-Rijen heeft afgelopen zaterdag de eerste prijs gewonnen bij de Nationale AV-wedstrijd van 2021. Deze wedstrijd wordt jaarlijks georganiseerd door de Nederlandse Vereniging voor Beeld en Geluid. Henk won de prijs met zijn serie Crossing the Threshold: men wordt gewaarschuwd niet over een grens te gaan in het bos, op een plek waar ooit een huis zou hebben gestaan. De poster hieronder geeft een kleine sfeerimpressie van de serie.

1-11-2021

Rabo ClubSupport 2021

Ook dit jaar neemt FA Rijen deel aan Rabo ClubSupport. De expositie-borden die gebruikt worden voor onze jaarlijkse foto-expositie en bij andere evenementen hebben groot onderhoud nodig. De borden zijn door het veelvuldig gebruik beschadigd geraakt. De expositieborden worden behalve door de fotoclub ook gebruikt voor exposities van andere non-profit verenigingen/stichtingen op het gebied van amateurkunst in de gemeente Gilze en Rijen.
Onze jaarlijkse foto-exposities en andere evenementen willen we blijven organiseren en gratis toegankelijk laten zijn. Daarmee wil FA Rijen de belangstelling voor fotografie stimuleren en fotografen aanmoedigen om het beste uit hun foto-activiteiten te halen. Daarvoor zijn goed onderhouden expositieborden noodzakelijk. Als kleine club zijn we aangewezen op sponsorbijdragen. Daarom vragen wij uw hulp via Rabo ClubSupport.
Bent u lid van Rabobank Tilburg en omstreken? Steun ons dan met een of twee van uw stemmen.  Vast hartelijk dank!
Bekijk hoe u ons kunt steunen op https://www.rabobank.nl/leden/clubsupport

26-09-2021

Digitale expositie verlengd

We hebben veel enthousiaste reacties gehad op onze digitale expositie. Er is niet alleen veel waardering voor de foto’s, maar ook voor de manier waarop ze worden gepresenteerd: in een ‘film’ die je het gevoel geeft alsof je live langs de expositieborden loopt. Om dat gevoel nog even te kunnen vasthouden hebben we besloten de expositie een paar weken langer op de website te laten staan. U kunt hem dus nog(maals) bekijken ook de link nog doorgeven aan andere belangstellenden
01-07-2021

12 tot 30 juni: jaarexpositie FA-Rijen

Dit jaar houdt FA-Rijen de jaarlijkse expositie digitaal. Zowel de door de leden geselecteerde foto’s als de av-presentaties zijn van 12 tot 30 juni te zien vanaf een speciale expopagina. De foto’s zijn ook afzonderlijk te bekijken in onze Galerij, niet alleen tijdens, maar ook na afloop van de expositie. We hopen op veel ‘bezoek’. Reacties op de expositie zijn zeer welkom. Op de expopagina vindt u daarvoor een speciaal gastenboek.
10-06-2021

Jac van Leijsen erelid FA-Rijen

Jac van Leijsen is op 7 mei jl., vanwege zijn grote verdienste voor de club, door het bestuur benoemd als erelid van FA-Rijen. Jac was mede-oprichter van de club in 1984. In de vele jaren daarna is hij niet alleen een inspirerende clublid geweest, maar heeft hij ook diverse clubtaken op zich genomen. Zo was hij penningmeester. Hij heeft de club ook vertegenwoordigd in het afdelingsbestuur van de Fotobond (Brabant-West), waar hij eveneens penningmeester is geweest. Onlangs legde hij zijn actieve clublidmaatschap neer. Maar hij heeft graag gevolg geven aan de uitnodiging van het bestuur om deel te nemen aan onze, digitale, jaarexpositie. Vanaf 12 juni kunt u daar zijn bijdrage aan de expositie bekijken, samen met de foto’s van de overige leden.


18-05 -2021

Huub Bink in top 10 Foto Regionaal

Huub Bink is met zijn inzending ‘Art sink’ 9e geworden bij Foto Regionaal van West-Brabant. In totaal waren er 34 inzendingen. De jury waardeerde vooral het feit dat Huub met een ogenschijnlijk ‘gewoon’ onderwerp een bijzondere serie heeft weten neer te zetten. De eervolle 9e plaats geeft hem tevens recht op deelname aan Foto Nationaal 2021. Benieuwd naar de serie? Hij is straks te zien in onze digitale expositie.
09-05-2021

Dit jaar een digitale expositie

De jaarexpositie van FA-Rijen wordt dit jaar geheel digitaal. Van 12 tot 30 juni zal hij te 'bezoeken' zijn op onze website. Daar zijn dan tevens enkele audiovisuele producties van leden te zien.
Al snel na de invoering van de corona-maatregelen zijn we gestart met clubavonden via Zoom. Zo konden we foto's blijven maken en met elkaar bespreken. In de digitale expositie krijgen leden elk een eigen, virtueel, expobord voor een selectie uit de foto's die zij de afgelopen periode hebben gemaakt. We hopen op veel bezoekers!
29-04-2021

Op dubbelspoor naar expositie

Het tweede weekeinde van juni ‘staat’ als datum voor onze jaarlijkse clubexpositie. Hoe de expositie vorm zal krijgen blijft nog even ongewis, in afwachting van de dan al dan niet geldende COVID-19-beperkingen. We bereiden ons voor op twee scenario’s: een klassieke expositie in Rijens Cultureel Centrum De Boodschap, of een digitale expositie op onze website. Welke van de twee het ook wordt: we maken er iets moois van!
01-02-2021

RABO ClubSupport 2020: mooie bijdrage voor FA-Rijen.

Dankzij de stemmen van een groot aantal leden van Rabobank Tilburg en omstreken heeft FA-Rijen dit najaar weer een mooie bijdrage gekregen uit de RABO-ClubSupport actie. De club mocht (digitaal vanwege de corona-maatregelen) een bedrag van € 351,85 in ontvangst nemen voor het organiseren van bijzondere activiteiten. Dat zijn de  Rainbow Challenge Rijen (voor fotografie) en Challenge 321 (voor av-series): twee grote internationale wedstrijden. De resultaten daarvan worden door de club beoordeeld en gepresenteerd in een voor iedereen toegankelijke bijeenkomst. Bezoekers ervaren deze bijeenkomsten als zeer inspirerend en stimulerend.
Dank aan de Rabobank en aan iedereen die op ons gestemd heeft!
29-11-2020

Expo 2020 afgelast

Er komt dit jaar helaas toch geen expositie van FA-Rijen. De fotoclub houdt zijn jaarexpositie traditiegetrouw in juni. Vanwege de coronamaatregelen kon dat niet. Ook de optie voor een uitgestelde expositie in oktober hebben we nu moeten laten vallen. We hopen dat we volgend jaar ons fotowerk weer kunnen tonen in de gezellige ambiance die we gewend zijn.
31-08-2020

Geen expo in juni: mogelijk later in het jaar

Zoals veel andere fotoclubs moet FA-Rijen vanwege de Corona-maatregelen zijn jaarexpositie laten vervallen. De expositie zou volgende week (6 en 7 juni) plaatsvinden in Cultureel Centrum De Boodschap. Het is nog niet zeker of dat voor dit jaar ook afstel betekent. We houden de mogelijkheid om in het najaar alsnog te exposeren in beraad.
30-05-2020

Henk de Lange winnaar Foto Regionaal, Henri Smulders in top 12

Henk de Lange is winnaar geworden van Foto Regionaal 2020, een wedstrijd van fotobond-afdeling Brabant West. Voor de wedstrijd konden series worden ingestuurd van vijf ‘foto’s met samenhang’. Er waren 51 deelnemers. Henk werd eerste met zijn serie ‘Daar zitten we dan’, een titel die de ogenschijnlijk puur abstracte beelden bij zorgvuldige beschouwing wellicht iets concreter maakt. De wedstrijdjury (Nicole van Hamond en Jan Nabuurs) heeft 23 van de deelnemers een nominatie toegekend en onder de genomineerden nog een top 12 aangewezen. Henri Smulders kreeg daarbij de achtste plaats met zijn serie DDR Architektur. De auteurs van de 23 genomineerde series worden door de afdeling voorgedragen voor deelname aan Foto Nationaal 2020. Hieronder de winnende serie van Henk. Een video met de ingezonden series en de jurybespreking is te zien op de site van afdeling Brabant West.
27-04-2020

 

Prijsuitreiking Rainbow Challenge Rijen afgelast

De prijsuitreiking van Rainbow Challenge Rijen (onderdeel van het Holland International Image Circuit), die gepland was voor 22 maart, is in verband met de maatregelen rond het 'corona'-virus afgelast. In een later stadium zal worden bekeken of er een nieuwe datum voor de prijsuitreiking en de daarbij behorende activiteiten gevonden kan worden.
12.03.2020

Weer acceptatie voor Henk de Lange

Met zijn serie Leegte heeft Henk de Lange opnieuw een acceptatie behaald voor zijn av-werk. Hij kreeg de acceptatie als deelnemer aan het PECC International Audio Visual Festival, een internationale Zuid-Afrikaanse av-wedstrijd. De wedstrijd wordt georganiseerd door Port Elisabeth Camera Club (PECC). In totaal waren er zo’n 150 deelnemers uit 12 verschillende landen.
20-02-2020

Prijsuitreiking Holland Image Circuit

Mooie beelden en interessante lezing

In de grote zaal van De Boodschap in Rijen kunt u op zondagmiddag 22 maart 2020 een groot aantal  prachtige foto’s bekijken. Daar vindt dan een digitale presentatie plaats van de beste inzendingen uit het Holland Image Circuit. De presentatie wordt gevolgd door een lezing van Martijn van der Griendt met ongetwijfeld ook veel mooi en interessant beeldmateriaal. De prijsuitreiking en de vertoning van de beelden die gewonnen hebben in de ‘Rijense salon’ (Rainbow Challenge Rijen) van het circuit vinden aan het eind van de middag plaats. Het volledige programma ziet er als volgt uit:

13.15-14.00 uur: presentatie van geaccepteerde en bekroonde beelden van het Image Circuit 2020;
14.00-14.30 uur: pauze;
14.30-16.00 uur: lezing Martijn van der Griendt , sociaal documentair fotograaf;
16.00-16.30 uur: pauze (met drankje) en boekverkoop door Martijn van der Griendt;
16.30-17.15 uur: prijsuitreiking, en presentatie winnende beelden Rainbow Challenge Rijen.

Ga naar de website van het Holland Image Circuit voor alle informatie over deze internationale wedstrijd.
24-01-2020

FA-Rijen neemt deel aan vrijheidsexpositie

Met een aantal activiteiten wordt in de gemeente Gilze en Rijen de bevrijding herdacht die in oktober 1944 plaatsvond. Een daarvan is de expositie Vrijheid in de kunst, geopend op 11 januari 2020 . FA-Rijen doet aan de expositie mee met 5 foto’s die voor deze gelegenheid door clubleden zijn gemaakt.
De expositie vindt plaats op twee locaties: van zaterdag 11 januari 2020 t/m zondag 9 februari 2020 in Zorgcentrum VITA, Rijen; van zaterdag 7 maart 2020 t/m zondag 5 apr 2020 in Zorgcentrum St. Franciscus, Gilze. Meer informatie is te vinden op de speciale website.
Onderstaande foto is een van de door FA-Rijen gepresenteerde werken. Hij is gemaakt door Jolanda Jansen.
12-01-2020

Winnaars fotowedstrijd AH-zetjesaktie bekend

FA-Rijen presenteerde zich op de verenigingendag van de AH-zetjesactie onder andere met een wedstrijd. Het winkelend publiek kon - met winkelkar - poseren voor een foto. Dat leverde heel veel leuke plaatjes op. Een jury, bestaande uit vertegenwoordigers van AH en van FA-Rijen, selecteerde de beste vijf. De daarop afgebeelde klanten krijgen een mooie print of een digitale versie van de foto. Onder dit bericht een collage van de  winnende foto’s. Staat u daarop en hebt u nog geen contact opgenomen met FA-Rijen? Mail dan naar secretaris@farijen.nl en vermeld in uw mail het nummer links onderaan de foto waar u op staat, uw naam en uw adresgegevens.
De zetjesactie is voor FA-Rijen succesvol verlopen. Hij leverde een mooie bijdrage op voor de (internationale) publieksactiviteiten van de vereniging. FA-Rijen dankt AH, iedereen die de club heeft bedacht met ‘zetjes’, en ook al degenen die zich met hun boodschappenkar hebben laten fotograferen.


03.12.2019

Inzenden voor HIIC: tot en met 12 januari

Meedoen aan het Holland International Image Circuit betekent – in een internationale setting - kans maken op een van de prestigieuze onderscheidingen die bij deze wedstrijd worden toegekend. En de zekerheid van een prachtige kleurencatalogus met de mooiste wedstrijdfoto’s. Inzenden kan tot en met 12 januari, in de categorieën reisfotografie, en/of monochrome fotografie, en/of in de ‘vrije’ categorie.
Inzendingen voor het HIIC worden beoordeeld in 5 verschillende salons, die worden georganiseerd door: Fotoclub Heerhugowaard (Tribute to Colour); Fotoclub ’59 Delft (Image Salon Delft); Camera Club Wageningen (Image Contest Wageningen); FA-Rijen (Rainbow Challenge Rijen); en AFV Epe (EPic Photo Salon Epe).
Dat het circuit inmiddels een grote internationale reputatie heeft opgebouwd blijkt wel uit het aantal inzenders. De afgelopen jaren waren dat er ruim 800, uit meer dan 60 verschillende landen. FA-Rijen maakt traditiegetrouw van de beelden die in ‘zijn’ salon hoge ogen hebben gegooid een mooie audiovisuele presentatie, die gratis kan worden bijgewoond. Deze zal plaatsvinden op 22 maart 2020.
Inzenden kan op individuele basis, maar ook als fotoclub. In het laatste geval wordt een korting verleend op de inschrijfprijs. Alle informatie over het circuit, het reglement voor deelname, en het inschrijfformulier zijn te vinden op de website van het circuit.
12-11-2019

Inzenden voor de landelijke AV-Studiedag

Tot 8 december kunnen av-makers hun serie inzenden voor de landelijke AV-Studiedag 2010. De studiedag vindt plaats op zaterdag 18 januari in Cultureel Centrum de Boodschap te Rijen. De dag is uniek omdat de series die in het programma zijn opgenomen dan niet alleen worden getoond, maar ook besproken. Besprekers zijn Queenie Reesinck en Ko Hoogesteger. Ze gaan onder andere uit van de criteria inhoud, fotografie, overvloeitechniek, muziekkeuze, en geluidsmixage.

Wilt u een serie insturen?
Kijk dan op de website van AV-Groep 1595 om te zien waar uw serie aan moet voldoen, hoe de inschrijving verloopt en hoe, als dat nodig is, de selectie plaatsvindt. Het programma zal zowel ruimte bieden aan series van beginnende makers als aan series van ervaren av-makers

Wilt u de studiedag bijwonen?
Dan bent u van harte welkom op 18 januari. Het programma start om 10.30 uur en zal tot ongeveer 16.45 uur duren. De entree bedraagt € 5,- voor alle bezoekers. Daarvoor krijgt u – afhankelijk van de lengte van de geselecteerde series – zo’n 20 à 24 series te zien. Als er meer inzendingen komen dan er getoond kunnen worden, zal de selectie gericht zijn op een evenwichtig programma voor het publiek.

Sponsoring
De organisatie van de studiedag is in handen van AV-Groep 1592, een werkgroep van Afdeling Brabant West van de Fotobond, en een rayongroep van de NVBG.
Afdeling Brabant West en de NVBG (de Nederlandse Vereniging voor Beeld en Geluid) leveren tevens een financiële bijdrage. Dankzij sponsoring door AV Stumpfl NL in Houten en door SOWISAN in Uitgeest kan de projectie plaatsvinden met gebruikmaking van technisch geavanceerd materiaal: een scherm van meer dan 4 meter breed, een voortreffelijke full hd-beamer, en een professionele geluidsinstallatie.
30-10-2019

Uitslag Rabobank ClubSupport 2019

FA-Rijen heeft dit jaar weer een mooi bedrag ontvangen van de RABO ClubSupport. Op 24 oktober ontving secretaris John Hop een cheque ter waarde van € 386,73.
Het bedrag zal gebruikt worden bij het organiseren van speciale, internationale, evenementen met het doel een breed publiek kennis te laten maken met fotografie als hobby of als kunstvorm: Rainbow Challenge Rijen (voor fotografie) en Challenge 321 (voor av-series).
Dank aan de Rabobank voor het organiseren van de actie en dank uiteraard aan degenen die FA-Rijen met hun stem hebben gesteund.
29-10-2019