Nieuws en informatie

Nieuws en informatie

Nieuws en informatie over FA-Rijen

Eerste prijs Benevisie voor Marco Leeggangers

Een mooi resultaat voor clubleden in de Belgisch-Nederlandse fotowedstrijd Benevisie. Marco Leeggangers won met zijn foto Britt de eerste prijs in de categorie ‘kleur’. En Frank Trommelen kreeg in de categorie ‘monochroom’ een acceptatie met zijn portret van Theo.
De Benevisie is een jaarlijkse fotowedstrijd voor amateurfotografen uit België (de provincie Antwerpen) en Nederland (de regio’s Brabant West en Zeeland). De expositie van de Benevisie 2022 zal plaats vinden in SAC Sint Anneke-centrum, Hanegraefstraat 5, Antwerpen Linker Oever op zaterdag 21 en zondag 22 januari 2023.
Hieronder de foto’s van Marco en Frank.

Eerste prijs Benevisie voor Marco Leeggangers

Britt, Marco Leeggangers

 

Theo, Frank Trommelen

27-11-2022

Mooi bedrag van AH-Zetjesactie voor FA-Rijen

De Zetjesactie van Albert Heijn in Rijen heeft voor FA-Rijen het mooie bedrag van € 280,- opgebracht. Klanten sparen de ‘zetjes’ bij hun aankopen en doneren die aan een van de plaatselijke verenigingen die zich voor de actie konden inschrijven. AH verzilvert de zetjes, met als doel deze verenigingen te ondersteunen. FA-Rijen zal het bedrag onder andere gebruiken voor de jaarlijkse foto-expositie. Die vindt plaats in het tweede weekeinde van juni en is is voor inwoners van de gemeente een gelegenheid om (nader) kennis te maken met fotografie, de fotoclub en het werk van de leden.
Dank aan AH en aan iedereen die ons zetjes toebedeelde!
24-11-2022

Expositie 2022: veel complimenten

Na drie jaar dan eindelijk weer een echte expositie. En een die zeker geslaagd genoemd kan worden. Een bezoekersaantal van tussen de 350 en 400. Veel complimenten over de kwaliteit van foto’s en AV-series. En een sfeer die maakte dat de expodagen zijn ‘omgevlogen’. Onder de bezoekers was ook Marielle Doremalen, wethouder voor onder andere kunst, cultuur en erfgoed in Gilze en Rijen. Ze maakte samen met voorzitter Jolanda Jansen een ronde over de expositie. Bezoekers waardeerden behalve de kwaliteit de variëteit in het werk van de clubleden. Trouwe bezoekers viel ook het ruimtelijk effect van de nieuwe bordopstelling op.

Zoals gebruikelijk konden bezoekers op een stembriefje aangeven welke foto(serie) of AV-productie zij het meest waardeerden. Bij de foto’s kwam de serie ‘Berlijn, oktober 2019’ van Huub Bink daar als winnaar uit. Gevolgd door ‘Zomerblues’ van Corrie Verhulst en ‘Minimal mood’ van Henri Smulders op een gedeelde tweede plaats, en ‘De kleuren van de Bernhardsingel’ van nieuw lid Wim van der Made op de derde plaats. Bij de AV-series eindigde ‘Raak me’ van Maria Beesems op de eerste plaats, ‘Mistig’ van Henk de Lange op de tweede, en ‘Druppels’, ook van Henk de Lange, op de derde.

Op deze site zijn alle expositiefoto’s te zien onder Galerij. Brigitte Laurijsen, correspondent van Weekblad Gilze & Rijen én clublid schreef een artikel voor het weekblad dat u hier kunt lezen (pagina 6). Hieronder een foto van wethouder Doremalen die over de expositie wordt geleid.

15.6.2022

 

Expositie 11 en 12 juni

Zoals altijd is onze jaarexpositie (zie uitnodiging in bericht hieronder) vrij en gratis toegankelijk. Alleen voor de vertoning van de AV-series van Challenge 321 (om 10.00 uur ’s zaterdags) is aanmelden tevoren wenselijk in verband met de zitruimte. Aanmelden kan via deze link. De AV-series van de clubleden worden tijdens de expositie doorlopend gedraaid. Daarvoor is geen aanmelding nodig.
17.5.2022

Presentatiemiddag Rainbow Challenge

De mooiste beelden uit de net geen 6000 ingezonden foto’s (van 546 verschillende deelnemers) passeerden de revue op de presentatiemiddag van de Rainbow Challenge. Met als extraatje ditmaal een voorvertoning met prijswinnende AV-series, én een doorlopende voorstelling van de geaccepteerde en prijswinnende beelden in de foyer van De Boodschap.
De middag werd geopend en geleid door voorzitter Jolanda Jansen. Zij reikte ook de prijzen uit aan de aanwezige winnaars. Op onderstaande foto’s is de overhandiging te zien aan Jan Snel en Magda Korthals. Magda had in de Rainbow Challenge ook de beste Nederlandse inzending. De jury voor de FA-Rijen salon bestond uit: Brigitte Tijssen-Hendrikx, Lus Joosten en Roel van Breugel.
Foto’s: Huub Bink
15.4.2022

27 maart: prachtige foto’s en av-series te zien in Rijen

Op 27 maart aanstaande vindt in de Boodschap te Rijen de (gratis) vertoning plaats van de beste foto’s die zijn ingezonden voor de Rainbow Challenge. Voor het eerst gebeurt dat in een combi-programma, waarin ook plaats is ingeruimd voor de beste av-series die de afgelopen twee jaar hebben meegedaan aan de Challenge 321. Voor beide wedstrijden is ingezonden uit een groot aantal verschillende landen. Het tijdschema is als volgt: 13.00 uur vertoning van de geselecteerde av-series; 14.00 uur digitale presentatie van de geselecteerde foto’s; 15.30 uur bekendmaking prijswinnaars Rainbow Challenge en vertoning van de prijswinnende foto’s.
Alle foto’s die zijn geaccepteerd voor de Rainbow Challenge zijn ook buiten de grote zaal te zien in een doorlopende presentatie.
7.3.2022

Henk de Lange weer internationaal in de prijzen

De serie ‘A sunday in winter’ van Henk de Lange is bekroond bij het internationale audiovisuele festival van de Zuid-Afrikaanse Port Elizabeth Camera Club (PECC). Deze av-wedstrijd staat onder auspiciën van de landelijke Zuid-Afrikaanse fotobond (de PSSA) en van de FIAP, de internationale fotobond waar 80 landen bij zijn aangesloten. Henk zond zijn serie in voor de categorie Photo harmony. Daarin zijn series beoordeeld op de harmonie in de beelden, in de kleuren en in de vormgeving, en op de koppeling van beeld en geluid. Hij kreeg een acceptatie van de FIAP en een bronzen medaille van de PSSA.

16-2-2022

AH-zetjesactie levert € 268 op voor FA-Rijen

Dit jaar mocht FA-Rijen weer meedoen aan de zetjesactie van Albert Heijn. Via deze actie sparen klanten zegels voor de lokale club van hun keuze, die aan het eind van de actie worden verzilverd. Vast onderdeel van de actie is een verenigingsdag waarop deelnemende clubs zich kunnen presenteren in de Laverije. FA-Rijen heeft daar dankbaar gebruik van gemaakt om het winkelpubliek kennis te laten maken met haar activiteiten. De actie heeft voor de club € 268,- opgeleverd: een mooie bijdrage voor extra publieksactiviteiten van de club. Op 11 december vond de officiële uitreiking van de clubbedragen plaats. Hieronder een foto van onze presentatie op de verenigingsdag en een foto van de officiële uitreiking. Meer weten over onze club? Neem dan contact met ons op.
12.12.2021

Henk-Jan de Weert lid van verdienste NVBG

Het bestuur van de Nederlandse Vereniging voor Beeld en Geluid (NVBG) heeft Henk-Jan de Weert op 30 oktober benoemd tot lid van verdienste. De benoeming was een blijk van waardering voor zijn jarenlange inzet binnen de vereniging. Henk-Jan, een bekend av-maker van het eerste uur, ondersteunde de vereniging met name op het technische vlak. Jaar na jaar verzorgde hij de technische voorbereiding bij tal van av-festivals en zat hij tijdens de festivals ‘achter de knoppen’.
Het bij de onderscheiding behorende ereteken werd hem opgespeld tijdens het jaarlijkse, nationale av-festival van de NVBG.
4-11-2021

AV-maker Henk de Lange wint eerste prijs nationaal av-festival

Henk de Lange, een van de av-makers binnen FA-Rijen heeft afgelopen zaterdag de eerste prijs gewonnen bij de Nationale AV-wedstrijd van 2021. Deze wedstrijd wordt jaarlijks georganiseerd door de Nederlandse Vereniging voor Beeld en Geluid. Henk won de prijs met zijn serie Crossing the Threshold: men wordt gewaarschuwd niet over een grens te gaan in het bos, op een plek waar ooit een huis zou hebben gestaan. De poster hieronder geeft een kleine sfeerimpressie van de serie.

1-11-2021

Rabo ClubSupport 2021

Ook dit jaar neemt FA Rijen deel aan Rabo ClubSupport. De expositie-borden die gebruikt worden voor onze jaarlijkse foto-expositie en bij andere evenementen hebben groot onderhoud nodig. De borden zijn door het veelvuldig gebruik beschadigd geraakt. De expositieborden worden behalve door de fotoclub ook gebruikt voor exposities van andere non-profit verenigingen/stichtingen op het gebied van amateurkunst in de gemeente Gilze en Rijen.
Onze jaarlijkse foto-exposities en andere evenementen willen we blijven organiseren en gratis toegankelijk laten zijn. Daarmee wil FA Rijen de belangstelling voor fotografie stimuleren en fotografen aanmoedigen om het beste uit hun foto-activiteiten te halen. Daarvoor zijn goed onderhouden expositieborden noodzakelijk. Als kleine club zijn we aangewezen op sponsorbijdragen. Daarom vragen wij uw hulp via Rabo ClubSupport.
Bent u lid van Rabobank Tilburg en omstreken? Steun ons dan met een of twee van uw stemmen.  Vast hartelijk dank!
Bekijk hoe u ons kunt steunen op https://www.rabobank.nl/leden/clubsupport

26-09-2021

Digitale expositie verlengd

We hebben veel enthousiaste reacties gehad op onze digitale expositie. Er is niet alleen veel waardering voor de foto’s, maar ook voor de manier waarop ze worden gepresenteerd: in een ‘film’ die je het gevoel geeft alsof je live langs de expositieborden loopt. Om dat gevoel nog even te kunnen vasthouden hebben we besloten de expositie een paar weken langer op de website te laten staan. U kunt hem dus nog(maals) bekijken ook de link nog doorgeven aan andere belangstellenden
01-07-2021

12 tot 30 juni: jaarexpositie FA-Rijen

Dit jaar houdt FA-Rijen de jaarlijkse expositie digitaal. Zowel de door de leden geselecteerde foto’s als de av-presentaties zijn van 12 tot 30 juni te zien vanaf een speciale expopagina. De foto’s zijn ook afzonderlijk te bekijken in onze Galerij, niet alleen tijdens, maar ook na afloop van de expositie. We hopen op veel ‘bezoek’. Reacties op de expositie zijn zeer welkom. Op de expopagina vindt u daarvoor een speciaal gastenboek.
10-06-2021

Jac van Leijsen erelid FA-Rijen

Jac van Leijsen is op 7 mei jl., vanwege zijn grote verdienste voor de club, door het bestuur benoemd als erelid van FA-Rijen. Jac was mede-oprichter van de club in 1984. In de vele jaren daarna is hij niet alleen een inspirerende clublid geweest, maar heeft hij ook diverse clubtaken op zich genomen. Zo was hij penningmeester. Hij heeft de club ook vertegenwoordigd in het afdelingsbestuur van de Fotobond (Brabant-West), waar hij eveneens penningmeester is geweest. Onlangs legde hij zijn actieve clublidmaatschap neer. Maar hij heeft graag gevolg geven aan de uitnodiging van het bestuur om deel te nemen aan onze, digitale, jaarexpositie. Vanaf 12 juni kunt u daar zijn bijdrage aan de expositie bekijken, samen met de foto’s van de overige leden.


18-05 -2021

Huub Bink in top 10 Foto Regionaal

Huub Bink is met zijn inzending ‘Art sink’ 9e geworden bij Foto Regionaal van West-Brabant. In totaal waren er 34 inzendingen. De jury waardeerde vooral het feit dat Huub met een ogenschijnlijk ‘gewoon’ onderwerp een bijzondere serie heeft weten neer te zetten. De eervolle 9e plaats geeft hem tevens recht op deelname aan Foto Nationaal 2021. Benieuwd naar de serie? Hij is straks te zien in onze digitale expositie.
09-05-2021

Dit jaar een digitale expositie

De jaarexpositie van FA-Rijen wordt dit jaar geheel digitaal. Van 12 tot 30 juni zal hij te 'bezoeken' zijn op onze website. Daar zijn dan tevens enkele audiovisuele producties van leden te zien.
Al snel na de invoering van de corona-maatregelen zijn we gestart met clubavonden via Zoom. Zo konden we foto's blijven maken en met elkaar bespreken. In de digitale expositie krijgen leden elk een eigen, virtueel, expobord voor een selectie uit de foto's die zij de afgelopen periode hebben gemaakt. We hopen op veel bezoekers!
29-04-2021

Op dubbelspoor naar expositie

Het tweede weekeinde van juni ‘staat’ als datum voor onze jaarlijkse clubexpositie. Hoe de expositie vorm zal krijgen blijft nog even ongewis, in afwachting van de dan al dan niet geldende COVID-19-beperkingen. We bereiden ons voor op twee scenario’s: een klassieke expositie in Rijens Cultureel Centrum De Boodschap, of een digitale expositie op onze website. Welke van de twee het ook wordt: we maken er iets moois van!
01-02-2021