Pagina-kop-algemeen-2016
Henk-Jan-3
Roel-2
Frank-5
Stef-9
John-9
Stef-4

AV-ers van FA-Rijen internationaal bij de top

De drie leden van FA-Rijen die met een AV-serie hebben deelgenomen aan Challenge 321 hebben goed gescoord. Henk de Lange, Maria Beesems en Henk-Jan de Weert behaalden respectievelijk de 12e, 13e en 21e plaats. En dat op een deelnemersveld van maar liefst 113 inzenders. Henk de Lange kreeg van AV-Dialog, die de wedstrijd organiseerde, bovendien nog een extra onderscheiding voor ‘Het beste verhaal’ met als commentaar: “The Hunt van Henk de Lange vertelt een spannend verhaal over de verboden jacht op ivoor. Zijn knappe beeldovergangen en het uitstekende geluidsspoor houden de kijker permanent geboeid.”

De inzendingen zijn gejureerd door Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Australië, België, Nederland, Italië en Zuid-Afrika. Behalve uit deze landen waren er ook deelnemers uit Polen, Ierland, Nieuw-Zeeland en Oostenrijk.

Meer informatie over de wedstrijd is te vinden onder  internationaal op deze site. FA-Rijen zal zich ook volgend jaar weer als ‘host’ voor Challenge 321 beschikbaar stellen.

17-7-2017


Publieksprijzen expo 2017

Expobezoekers hebben de wedstrijdfoto van Nicole als beste gekozen. De foto van Joop van der Kaa kwam op de tweede en die van Yvette Deirkauf op de derde plaats.

De best beoordeelde foto van de clubleden was Honningsvåg van Henk-Jan de Weert. Op de tweede plaats kwam Vilken Dimma! van Stef Rouws en op de derde Threatening sky van Gerard Kamberg. Bij de AV-series gingen de meeste punten naar Autumnus (Jeanette Kamberg) en was de tweede plaats voor Jazz Square2 (Henk de Lange).

Winnende wedstrijdfoto’s


Warme expositie met gevarieerde fotopresentaties, prijzen en internationaal AV-werk

De expositie van 2017 is gekenmerkt door een mooi bezoekersaantal, een bijzondere prijsuitreiking en een, letterlijk en figuurlijk, warme atmosfeer.

Tussen de 400 en 450 bezoekers kwamen dit jaar naar De Boodschap in Rijen voor de expositie. Vooral de grote variatie in de gefotografeerde onderwerpen, in de stijl van fotograferen, en in de presentaties van de leden vielen positief op.


Bijzonder onderdeel van de expositie dit jaar vormden de 25 beste foto’s uit de publiekswedstrijd Sportief Gilze en Rijen. De wedstrijd kende een ‘close finish’: er bleken twee eerste prijzen en twee tweede prijzen te moeten worden uitgereikt. Op de eerste plaats eindigden Luc Berkhof en Yvette Deirkauf. De tweede plaatsen waren voor Christa Hooft en Anton Boekweit. Deelnemers konden meer dan één foto insturen: Yvette Deirkauf sleepte daardoor ook de attentie voor de derde prijs in de wacht. Klik hier om de vijf winnende foto’s te bekijken.

De prijzen werden uitgereikt door Wethouder Ariane Zwarts van de gemeente Gilze en Rijen die dat enthousiast deed en er ook niet van stond te kijken toen een van de (winnende) deelnemers niet lijfelijk maar via een chatverbinding aanwezig bleek te zijn.

De wedstrijd kon worden gehouden dankzij sponsoring door: Trobas Gelatine B.V. in Dongen (eerste prijzen); de gemeente Gilze en Rijen (extra prijzen); en T-AdCo Installatieadvies in Rijen (afdrukken).


Nog een bijzonderheid. Aan de expositie was dit jaar een speciale vertoning van audiovisuele series (AV-series) gekoppeld. FA-Rijen vormde een deeljury voor de internationale AV-wedstrijd Challenge 321. De series (uit 8 verschillende landen) die door deze jury het best werden beoordeeld werden voor geïnteresseerde bezoekers gedraaid in een presentatie direct voorafgaand aan de expositie: voor de AV-maker een “prachtige bron van inspiratie”. De totaaluitslag waarin de punten uit alle deelnemende landen worden samengevoegd, volgt eind juni.

12-6-2017


Publieksprijzen

Expo-bezoekers konden zowel een stem uitbrengen op de wedstrijdfoto’s en de gepresenteerde AV-series als op de foto’s van de clubleden. De uitslag van deze publieksjury wordt volgende week bekend gemaakt.

12-6-2017Henk de Lange behaalt opnieuw acceptatie

Colorful Sax, een AV-serie van Henk de Lange, blijft het goed doen op internationale festivals. Afgelopen weekeinde kreeg de serie een acceptatie op het festival Trophée de Paris.

22-5-2017


Inzendtermijn fotowedstrijd gesloten

De inzendtermijn voor onze fotowedstrijd is gesloten. De uitslag wordt bekend gemaakt op onze expositie. Alle inzendingen zijn te zien op ons Instagram account.

15-5-2017


Henk de Lange weer in de prijzen

Henk de Lange is met zijn AV-series opnieuw in de prijzen gevallen. Op het Audio Visual Festival in Adelaide (Australië) behaalde hij twee acceptaties: voor zijn serie Colorful Sax en voor The Hunt. Voor Colorful Sax kreeg hij bovendien de eerste prijs in de categorie ‘Music Poetry and Song’.

2-5-2017


Komende expositie: veel extra’s op foto- en AV-gebied

De jaarlijkse expositie van FA-Rijen vindt plaats op zaterdag 10 juni (13.00 tot 18.00 uur) en zondag 11 juni (11.00 tot 17.00 uur). Zoals altijd tonen de leden in de grote zaal van De Boodschap dan hun beste fotowerk van het afgelopen jaar, en worden in een kleine zaal de beste AV-series van leden gedraaid. In de hal en in de foyer hangen bovendien opdrachtfoto’s waarin een jokerkaart ‘figureert’, en een selectie uit de foto’s die leden de afgelopen periode plaatsten op hun eigen Instagram account.

FA-Rijen organiseert dit jaar een fotowedstrijd waaraan iedereen kan meedoen. Het thema is ‘Sportief Gilze en Rijen’. De beste inzendingen zullen ook in de grote zaal te zien zijn. Op zaterdag om 14.00 uur zal wethouder Ariane Zwarts tijdens de officiële opening van de expositie de winnaar van de wedstrijd bekend maken. Bezoekers kunnen gedurende de expositie nog een stem uitbrengen op de wedstrijdfoto die naar hun mening de publieksprijs verdient.

Nog een nieuwtje: op zaterdagochtend is er gelegenheid het beste te bekijken wat er op AV-gebied internationaal geproduceerd wordt. Van 10.00 tot 12.45 uur (inclusief een korte pauze) wordt namelijk een selectie gedraaid uit de series die zijn ingezonden voor de internationale wedstrijd Challenge 321. Let op: de ruimte in de kleine zaal is beperkt. Wie deze presentatie wil bijwonen moet zich tevoren inschrijven.

Flyer expositie

Inschrijfformulier Presentatie Challenge 321


Henk de Lange: beste audiotrack nationale AV-wedstrijd

De nationale AV-wedstrijd wordt eenmaal per jaar gehouden door de Nederlandse Vereniging voor Beeld en Geluid (NVBG). Een speciale onderscheiding ging daarbij dit jaar naar Henk de Lange. De audiotrack die hij maakte bij zijn serie ‘De klos’ werd onderscheiden als de beste van alle ingezonden AV-series. ‘De klos’ is een persiflage op het spelprogramma Wie is de Mol? De personen zijn in deze serie vervangen door klossen en garens. Wie regelmatig naar Wie is de Mol kijkt, zal in de serie diverse spelelementen herkennen. Voor de geluidstrack combineerde Henk fragmenten uit 7 muziekstukken. De fragmenten roepen elk een bijzondere sfeer op, die past bij de beelden. Dat is technisch zo goed gedaan dat ze, ook voor de deskundige luisteraar, nauwelijks meer als afzonderlijke stukken te herkennen zijn, aldus het oordeel van de jury.

11-4-2017


FA-Rijen ‘host’ nieuwe internationale AV-wedstrijd

FA-Rijen treedt op als ‘host’ voor de nieuwe internationale AV-wedstrijd ‘Challenge 321’. Challenge 321 (www.challenge321.org) is een nieuwe internationale AV-wedstrijd. Inzendingen worden afzonderlijk beoordeeld door jurerende fotoclubs in verschillende landen. De resultaten van deze beoordelingen worden vervolgens samengevoegd om een totaaluitslag en een wedstrijdwinnaar te verkrijgen. 12 fotoclubs uit 8 verschillende landen hebben zich inmiddels als host aangemeld.

FA-Rijen vervult haar host-rol in principe in de oneven jaren. De wedstrijdtiming maakt het mogelijk om de mooiste series te vertonen in het weekeinde van haar jaarlijkse expositie. Een must voor AV-liefhebbers die willen weten wat er op internationaal niveau gepresteerd wordt! De geselecteerde series zullen dit jaar worden vertoond op zaterdagmorgen 10 juni in De Boodschap. In verband met de beschikbare ruimte is vooraanmelding noodzakelijk.

Inzenden voor de eerste editie van de Challenge kan nog tot 31 maart.  De wedstrijdvoorwaarden zijn hier te vinden.

16-2-2017


Doe mee aan onze Instagram wedstrijd!

FA-Rijen heeft een nieuw initiatief ontplooid: een fotowedstrijd via Instagram. Het thema voor de wedstrijd is Sportief Gilze en Rijen. Doe mee als privé persoon of als sportvereniging. De uitgebreide wedstrijdinformatie en de voorwaarden voor deelname kunt u hier bekijken.

25-01-2017


AV-studiedag Rijen op 28 januari

Op 28 januari 2017 vindt in De Boodschap te Rijen weer AV-studiedag plaats. Bijwonen is een must voor elke AV-liefhebber! De studiedag wordt als altijd georganiseerd door AV-groep 1592. Ook dit jaar waren er weer meer inzendingen dan er in één dag vertoond kunnen worden. Dat maakte het mogelijk een afwisselend programma in elkaar te zetten, waarin zowel heel goede als iets minder goede series een plaats hebben gekregen en van commentaar zullen worden voorzien.

De dag begint om 10.30 uur en zal rond 16.45 uur worden afgesloten. Toegang is gratis.

19-12-2016


'Gold Medal' en 'FIAP Blue Ribbon commended’ voor Maria Beesems

FA Rijen-lid Maria Beesems heeft een gouden medaille van de 'Photo Club Republic of Poland' behaald voor de audio visual serie ' A Passion For Bees' op het '37th Pomeranian Meetings with Diaporama 2016' AV-Festival in Polen.

Tevens behaalde Maria een FIAP Blue Ribbon (onderscheiding) op hetzelfde AV-Festival met haar 2e inzending 'Busy Bees'.

Het Poolse festival wordt jaarlijks gehouden in het Pomeranian Dukes Castle in Szczecin en wordt georganiseerd door de Fotoclub Zamek Szczecin.

Enkele beelden uit de serie.

14-11-2016


Ribbon commended’ voor Henk de Lange

FA Rijen-lid Henk de Lange heeft als enige Nederlander een RPS Ribbon (onderscheiding) behaald op het International AV Festival van de Royal Photographic Society (RPS).  Zijn bekroonde inzending was Colorful sax. Maria Beesems kreeg voor haar in het Engels vertaalde serie Passie voor bijen een acceptatie. Het Britse festival wordt om de twee jaar gehouden en kreeg dit jaar 122 inzendingen uit 14 landen. 88 daarvan, waaronder 4 (Nederlandse) werden vertoond op het festival.

10-10-2016


Arnold Jacobs exposeert met portfoliogroep

Op zaterdag 8 en zondag 9 oktober exposeert opnieuw een portfoliogroep in De Verdieping (Moergestel). FA-Rijen-lid Arnold Jacobs maakte deel uit van deze groep, die onder leiding stond van Hans Zoete. De negen exposanten laten totaal verschillend werk zien. Ieder verdiepte in de mentoraatsperiode een eigen genre en ontwikkelde daarin een persoonlijke visie en stijl. Zo zijn er fotografische dagboeknotities te zien, klassieke straatfotografie, urbex-fotografie, agrarische en natuurlijke landschappen, verstilde en symbolische stillevens, poëtische interieurs, impressies van dieren en sterk geabstraheerde en geënsceneerde zwart-wit beelden. De serie van Arnold heeft als titel Paarden. Hier vast een voorproefje.

De expositie is geopend zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur, en zondag van 11.00 tot 17.00 uur.

De opening, met een openbare bespreking van het werk door Hans Zoete, vindt plaats op vrijdag 7 oktober om 20.00 uur. Toegang is gratis.

25.9.2016


Foto’s leerlooierijen op Open Monumentendag

Tijdens de Open Monumentendag op zondag 11 september zijn in De Boodschap en in Theek5 te Rijen (open vanaf 10.30 uur) zo’n 80 foto’s te zien van oude leerlooierijen, eerder dit jaar gemaakt door Dion Ernest, Gerard Kamberg en Jeanette Kamberg (leden van FA-Rijen), en door Patricia Mallens (fotogroep Silhouet in Gilze). Gefotografeerd werd toen in Lederfabrieken Rompa en Wendel, in de voormalige leerfabriek CA van Gorp en in atelier Ad Coremans. Een aantal andere panden is van buiten gefotografeerd. Behalve de nieuwe foto’s zijn ook oudere foto’s te zien, gemaakt door Stef Rouws en Berry van Meel in de Rompa Lederfabriek, en heel oude foto’s van de fa Brouwers & Zn Lederfabriek.

Vanaf Theek5 is een wandelroute uitgezet langs leerlooierijen en rijks- en gemeentemonumenten. De routebeschrijving, geïllustreerd met foto’s van Jeanette Kamberg, is onder andere in de bibliotheek gratis beschikbaar. Behalve de foto-expositie is op de Monumentendag in Theek5 ook de documentaire te zien die Joost Seelen maakte over leerlooierijen in Noord-Brabant. En Jan Boemaars, verbonden aan het museum De Looierij te Dongen, zal er die zondag aan de hand van de foto's en voorwerpen het proces van het leerlooien toelichten. Na de Open Monumentendag blijven de foto’s nog hangen tot 22 september.

23.8.16


FA-Rijen met vakantie tot september

FA-Rijen is met vakantie. Niet dat er niet gefotografeerd zal worden de komende periode, maar tot 7 september zijn er geen clubavonden.


Topdrukte bij expositie FA-Rijen

De belangstelling voor de expositie van FA-Rijen was dit jaar bijzonder groot: ruim 500 bezoekers kwamen in het tweede weekeinde van juni naar De Boodschap waar zowel foto’s als av-series van de clubleden te zien waren. De expositie werd geopend door Luciana Caputo, documentair fotografe en fotografiedocent. Ze verrichtte de opening door een aantal van de geëxposeerde foto’s met de aanwezigen te bespreken. En daarmee wist ze zowel de clubleden als de (minder fotograferende) bezoekers te boeien.

Veel bezoekers werden al meteen bij binnenkomst verrast door de bijzondere presentaties: (al lang) geen uniforme aluminium kaders meer, maar een groot scala aan vormen en ‘aankledingen’. De mix van ‘pure’ fotografie en fotografie waarvan de zeggingskracht werd ondersteund door bijzondere presentaties bleek veel bezoekers aan te spreken. Zo waren er op de borden ronde foto’s te zien, grote panorama’s, omvangrijke collages en zelfs bierblikjes. Kortom een zeer gevarieerd aanbod waarin voor elke bezoeker wel iets te bewonderen viel. Op de expositie was dit jaar bovendien een plaats ingeruimd voor kunstwerken van familieleden van clubleden. Ook onder hen bleek veel creativiteit aanwezig te zijn.

Zoals elk jaar kon het publiek ook nu weer een stem uitbrengen op de beste foto en de beste av-serie. Bij de av-series gingen de meeste stemmen naar de in Schotland gemaakte natuurserie Van Loch tot Munro van Jeanette Kamberg. Veel bezoekers hadden moeite met het kiezen van slechts één ‘beste’ foto. Toch kwam er een duidelijke winnaar uit de bus: André van Stijn met zijn reeks ‘Zand van Texel’. Huub Bink werd tweede met de serie Een tweede leven. En de derde plaats was voor Henk-Jan de Weert met de grote panoramafoto Port Douro.

Voor wie niet naar de expositie kon komen, of nog even even wil nagenieten: alle geëxposeerde foto’s zijn hier te bekijken. Voor sfeerfoto’s van de expositie klik hier.

16-6-2016


11 en 12 juni: jaarlijkse expositie FA-Rijen

Op 11 en 12 juni aanstaande houdt FA-Rijen haar jaarlijkse foto-expositie in De Boodschap te Rijen. Op zaterdag 11 juni is de openingstijd van 13.00 tot 18.00 uur en op zondag 12 juni van 11.00 tot 17.00 uur. Op zaterdag rond 14.00 uur zal Luciana Caputo, documentair fotografe en docent fotografie, de officiële opening verrichten en een aantal foto’s bespreken. Iedereen is welkom en de toegang is gratis.

De expositie bestaat uit losse foto’s en series. Verder zijn er thema-foto’s te zien en worden er een aantal nieuwe audiovisuele producties van leden getoond. In de expositie zijn tevens kunstwerken opgenomen die gemaakt zijn door familie van clubleden.

8-5-2016


Huub Bink exposeert met mentoraatsgroep

In het weekeinde van 28 en 29 mei exposeren de mentoraatsgroepen van Fotobond afdeling Brabant West in Galerie De Verdieping (Moergestel). Onder de deelnemers is FAR-lid Huub Bink. De complete deelnemerslijst kunt u vinden op de flyer.  De exposerende mentoraatgroepen (Rijen en Rucphen) zijn begeleid door Monique de Zwart en Henk van den Anker.

De expo is te bezoeken van 11.00 tot 17.00 uur. De opening door Bart Zandbergen, voorzitter van Fotobond afdeling Brabant West (en tevens lid van FA-Rijen) vindt plaats op zaterdag 28 mei om 14.00 uur.

Het afdelingsmentoraat is bedoeld voor de fotograaf die zich wil verdiepen in zijn/haar fotowerk. De nadruk ligt op het maken van series. Het eerstvolgende afdelingsmentoraat zal starten in het najaar van 2016. Het mentoraat heeft een minimum van 10 en een maximum van 12 deelnemers. Meer informatie bij Monique de Zwart (monique@dezwart.nl).

01-5-2016


Fotodag Theek5

Enkele leden van FA Rijen werken mee aan het project van Theek5 en Wikipedia om het item Leerlooierij in Wikepedia aan te vullen met tekst en foto's. Zaterdag 23 april gaat een groep geïnteresseerden op pad om herinneringen aan deze oude leerindustrie te fotograferen.

In september zal door Theek5 een fototentoonstelling met dit thema georganiseerd worden.

17-4-2016


Henk de Lange weer in de prijzen met een AV-serie

Clublid Henk de Lange heeft op het nationale AV-festival in Barneveld twee mooie prijzen in de wacht gesleept met zijn serie TypoGraphic. Deze abstract grafisch vormgegeven serie, waarin beeld, geluid en voice-over mooi verweven zijn, kreeg de derde prijs op het festival en werd daarnaast uitgeroepen tot de meest creatieve van de ingezonden series. De serie toont op originele wijze en met originele middelen hoe in diverse talen geschreven en gesproken woorden de basis vormen voor onze communicatie.

10-4-2016


Prachtige foto’s bij de Rainbow Challenge

De Rainbow Challenge van 2016 heeft weer prachtige foto’s opgeleverd. Een kleine 100 belangstellenden woonden op 3 april in De Boodschap te Rijen de fotosalon bij van deze wedstrijd. Voorafgaand aan de presentatie en de prijsuitreiking nam natuurfotografe Loulou Beavers de aanwezigen mee naar de vele mooie plekken die zij bezocht en gefotografeerd heeft. Daarbij gaf ze een interessant inkijkje in de natuurfotografie. Ze toonde prachtige beelden uit verre landen, maar liet daarnaast zien dat mooie natuurfoto’s ook veel dichter bij huis te maken zijn.

Burgemeester Boelhouwer verrichte vervolgens de officiële opening van de Rainbow Challenge fotosalon. Hij noemde de wedstrijd een van de vele activiteiten waarmee de gemeente Gilze en Rijen zich onderscheidt. Met enige nostalgie memoreerde hij het analoge tijdperk waarin hij zelf ook nog actief was in de fotografie. Na de opening volgden een digitale presentatie van de beste beelden uit de wedstrijd, de uitreiking van de prijzen en onderscheidingen, en een speciale presentatie van de prijswinnende beelden. De prijs voor de beste deelnemer ging naar Giuseppe Tomelleri uit Italië. De beste deelnemer uit Nederland was Marcel van Balken. FKD Diepenbeek uit België kreeg de prijs voor de beste deelnemende club, Tiancheng Wang uit China die voor de beste jonge (onder de 21) deelnemer.

9-4-2016_03-Nieuwsberichten2

De auteursrechten van de foto’s op deze website berusten bij de makers.

Webbeheer en vormgeving: Henri Smulders