Pagina-kop-algemeen-2016
Gert-Jan-1
Jolanda-15
Evert-1
Henk-14
Huub-12
Henk-18

Zilver bij FA-Rijen

Huub Bink heeft onlangs de ‘zilveren status’ bereikt in de onderscheidingen die worden uitgereikt door FIAP, de internationale foto-organisatie waarbij FA-Rijen is aangesloten. FIAP onderscheidingen vormen een erkenning van de artistieke kwaliteiten van de fotograaf. Ze worden verleend op basis van de resultaten behaald in een groot aantal internationale fotosalons. Van de ‘zilveren’ onderscheiding, de ‘Excellence FIAP Silver’ zijn er in Nederland nog maar 10 toegekend.

11-3-2018


Mooie presentatie Rainbow Challenge

Op 11 maart zijn in Rijen de prijzen uitgereikt van de 9e Rainbow Challenge. Voor deze grote internationale fotowedstrijd waren vele prachtige beelden ingezonden door fotografen uit 58 verschillende landen. Bezoekers konden naar keuze ’s ochtends of ’s middags de presentatie bijwonen van de beste foto’s uit de wedstrijd. De officiële prijsuitreiking vond ‘s middags plaats en werd ingeluid door wethouder R(olph) Dols met een mooi verhaal over de verschillende manieren waarop een foto betekenis voor iemand kan hebben.

Natuurfotograaf Edwin Giesbers verzorgde voorafgaand aan de middagpresentatie een boeiende inleiding over zijn vak. Hij deed dat aan de hand van, vooral, macrofoto’s uit de natuur ‘van eigen bodem’. Daarbij gaf hij tal van nuttige, praktische tips om van een natuurfoto ook echt iets bijzonders te maken.

FA-Rijen dankt iedereen die aan het welslagen van de wedstrijd en de presentaties heeft bijgedragen: door deelname, aanwezigheid, of betrokkenheid bij de organisatie. In het bijzonder gaat de dank uit naar degenen die de organisatie financieel gezien (mede) mogelijk hebben gemaakt: Foto Jans in Tilburg, de gemeente Gilze en Rijen en Rabobank Tilburg e.o.

11.3.2018


Wedstrijdcatalogus Holland Image Circuit nog verkrijgbaar

Vele bezoekers van de bijeenkomst in Rijen waarop de prijzen werden uitgereikt hebben gebruik gemaakt van de mogelijkheid daar de catalogus aan te schaffen van het Holland Image Circuit. Daarin zijn niet alleen een groot aantal bekroonde foto’s opgenomen van de Rainbow Challenge, maar ook van de vier andere salons die onderdeel uitmaken van het circuit. De catalogus kan nog worden nabesteld en is, uiteraard, ook beschikbaar voor degenen die niet aanwezig konden zijn. De prijs bedraagt € 10,- . Belangstellenden kunnen per mail contact opnemen met onze secretaris.

11.3.2018


FA Rijen weer ‘host’ voor Challenge 321

Ook dit jaar is FA Rijen weer ‘host’ voor de internationale AV-wedstrijd Challenge 321. De inschrijftermijn is al geopend en duurt tot en met 31 maart.

En net als vorig jaar zullen de inzendingen die door de Nederlandse jury als beste zijn beoordeeld worden getoond op de eerste ochtend van ons expositie-weekeinde: zaterdag 9 juni om  10.00 uur in C.C. De Boodschap in Rijen. De entree is gratis maar u moet zich wel tevoren aanmelden via onze website.

De wedstrijdvoorwaarden van Challenge 321, de namen van de negen landen die als ‘host’ optreden, en een lijst met de al ingezonden series vindt u hier.

7-2-2018


Veel onderscheidingen voor clubleden in Holland Image Circuit

Leden van FA-Rijen hebben goede resultaten geboekt in de salons van het Holland Image Circuit. Wiel Bongaerts ontving een zilveren medaille van de RPS (Royal Photographic Society) voor ‘Early morning’ en een eervolle vermelding van Camera Club Wageningen (een van de organiserende fotoclubs) voor ‘Old man’. ‘Nightshirt’ van Henri Smulders werd door de RPS beloond met een eervolle vermelding. Daarnaast waren er voor foto’s van clubleden nog een flink aantal acceptaties in de verschillende salons. Wiel Bongaerts spande de kroon met 26 acceptaties, Jac van Leijsen en Henri Smulders kregen er elk 14, Huub Bink 10, Henk de Lange 4 en Stef Rouws 2.

30-1-2018


11 maart: mooi programma voor alle fotoliefhebbers

Op zondag 11 maart is iedereen welkom in De Boodschap in Rijen voor de presentatie van de mooiste foto’s uit de Rainbow Challenge. Daarnaast zal Edwin Giesbers een lezing geven over zijn werk als natuurfotograaf.

De Rainbow Challenge wordt georganiseerd door FA Rijen, en is een van de vijf fotosalons die samen het Holland Image Circuit vormen: een grote, internationale fotowedstrijd die om de twee jaar wordt gehouden. In totaal zijn 7060 foto’s ingestuurd, door fotografen uit 58 landen. De beste daarvan zijn opgenomen in een mooie projectie.

Edwin Giesbers is full time natuurfotograaf. Hij fotografeert in opdracht voor diverse, nationale zowel als buitenlandse, tijdschriften. Hij is ook auteur van het 'Handboek natuurfotografie Nederland & België' en het 'Handboek natuurfotografie op reis'.

Het tijdschema voor 11 maart ziet er als volgt uit:

11.00-12.00 uur: sneak preview van de prijswinnende en geaccepteerde foto's;

13.00-14.30 uur: lezing door Edwin Giesbers;

15.00 uur: presentatie van de prijswinnende en geaccepteerde foto's en prijsuitreiking.

29-1-2018


Beste wensen voor 2018

FA-Rijen wenst iedereen, en in het bijzonder al haar fotovrienden, een mooi en gezond 2018. Nieuw voornemen voor dit jaar is  het verder vorm geven aan het Instagram account van de club. Dat account is vorig jaar in het leven geroepen ter gelegenheid van de fotowedstrijd die toen werd georganiseerd. Het is de bedoeling Instagram - naast de website - te gaan gebruiken om belangstellenden een indruk te geven van het fotowerk van de clubleden.

Verder staan er naast de eigen clubactiviteiten en de jaarlijkse expositie ook weer een aantal externe activiteiten op het programma. Op fotogebied is er het Holland International Image Circuit. En op AV-gebied voor de tweede keer Challenge 321. Via deze website houden wij u op de hoogte.

1-1-2018


Inzendtermijn Holland International Image Circuit geopend

Tot 7 januari 2018 kunnen weer foto’s worden ingestuurd voor het Holland Image Circuit. FA-Rijen organiseert een van de salons voor deze grote, internationale fotowedstrijd: de Rainbow Challenge. Deelnemen aan de wedstrijd kan in drie secties: vrij kleur; vrij mono; en reisfotografie. De openbare presentatie van de door FA-Rijen gekozen beelden vindt plaats op 11 maart 2018 in De Boodschap.

Voor meer informatie over deelname, jurering, prijzen en presentaties zie www.hollandcircuit.nl 

12-11-2017


Twee Blue ribbons voor Henk de Lange in Polen

Henk de Lange is in de 13e Pomeranian Meetings dubbel onderscheiden. Hij kreeg een Blue ribbon voor The little white village (Thorn) én voor Het Woudagemaal. De Blue ribbon is een extra onderscheiding van FIAP (internationale federatie voor de fotokunst) voor geaccepteerde inzendingen. Pomeranian Meetings is een Poolse wedstrijd voor AV-series waar deelnemers uit vele landen aan meedoen. Hij wordt jaarlijks georganiseerd.

12-11-2017


Opbrengst Rabobank Clubkas Campagne 2017

FA-Rijen heeft een mooi bedrag ontvangen uit de Clubkas Campagne van Rabobank Tilburg en omstreken: € 443,69. Dat geld zal worden besteed aan de jaarlijkse club-expositie en aan de internationale wedstrijden die de club (mede) organiseert: Rainbow Challenge Rijen (voor foto’s) en Challenge 321 (voor AV-series). FA-Rijen werkte voor de promotie-activiteiten rondom deze actie samen met twee andere clubs die in De Boodschap zijn gevestigd: Speel-o-theek ’t TREINTJE en Theaterschool Babzz. Dank aan de Rabobank, dank aan deze clubs en dank aan al degenen die stemmen op ons hebben uitgebracht!

12-11-2017


Benevisieprijs voor Wiel Bongaerts

Wiel Bongaerts heeft op de Benevisie van 2017 de vijfde prijs behaald in de categorie monochroom met zijn foto Old man. Zijn foto Barking dogs kreeg een acceptatie. Een acceptatie was er ook voor Jac van Leijsen die de foto Narrowescape instuurde. De acceptaties vielen, net als Old man, in de categorie monochroom.

Een overzicht van alle winnende foto’s zal worden geplaatst op de website van  Fotobond afdeling Brabant-West.

30-10-2017


Weer twee internationale acceptaties voor clubleden

Twee clubleden behaalden deze maand een acceptatie op het internationale AV-festival Città di Garbagnate. Henk de Lange kreeg de onderscheiding voor zijn serie When evening falls en Maria Beesems voor de serie A passion for bees. De serie van Henk werd eerder deze maand ook al geselecteerd voor vertoning op het AV-festival van het westen dat is gehouden in Rozenburg.

10-10-2017


DRIE ORGANISATIES GEHUISVEST IN CC DE BOODSCHAP WERKEN SAMEN

Speel-o-theek 't TREINTJE, Theaterschool Babzz en FA-Rijen (fotoclub), hebben alle drie hun huisvesting in CC De Boodschap en zitten op dezelfde gang.

Om hun doel te kunnen bereiken gaan zij samenwerken tijdens de Rabobank Clubkas Campagne van Rabobank Tilburg en Omstreken.

Ben je al lid van Rabobank Tilburg en Omstreken? Het zou fantastisch zijn als jullie, je familie, vrienden en kennissen jullie stem geven aan deze drie organisaties tijdens de Rabobank Clubkas Campagne. Dat mag tussen 3 oktober en 17 oktober a.s. met totaal 5 stemmen, dus kies je voor 2+2+1. Aan jou de keuze in welke volgorde!

Leden van de Rabobank Tilburg en Omstreken ontvangen op dinsdag 3 oktober een stemkaart per mail of een stemkaart in de brievenbus. Stemmen gaat via deze site: https://www.mijnbankenik.nl/tilburg/clubkascampagne. Alleen Rabo-klanten die vóór 1 september lid van de bank waren, kunnen stemmen.

KOM IN ACTIE EN STEUN DE SPEEL-O-THEEK, THEATERSCHOOL BABZZ EN FOTOCLUB FAR


Kijk ook eens op de websites van:  www.speelotheektreintje.nl of www.vocalkidzz.nl


Nieuw fotoseizoen gestart

Na een vakantieperiode van 6 weken zijn de activiteiten van FA-Rijen weer begonnen. Op de startbijeenkomst van dit seizoen zullen de leden elkaar hun vakantiefoto’s laten zien: een mooie gelegenheid om meteen even bij te praten.

Vlak voor de vakantie is ook een fotografisch jaarthema vastgelegd: de seizoenen. Iedereen kan dat thema invullen zoals hij/zij wil. Dat biedt alle ruimte voor eigen creativiteit en persoonlijke interpretatie, en - over een jaar – voor een gevarieerd geheel aan foto’s. De foto’s worden telkens na afloop van een seizoen besproken. Over enkele weken staan als eerste de zomerfoto’s op de agenda.

28-8-2017


AV-ers van FA-Rijen internationaal bij de top

De drie leden van FA-Rijen die met een AV-serie hebben deelgenomen aan Challenge 321 hebben goed gescoord. Henk de Lange, Maria Beesems en Henk-Jan de Weert behaalden respectievelijk de 12e, 13e en 21e plaats. En dat op een deelnemersveld van maar liefst 113 inzenders. Henk de Lange kreeg van AV-Dialog, die de wedstrijd organiseerde, bovendien nog een extra onderscheiding voor ‘Het beste verhaal’ met als commentaar: “The Hunt van Henk de Lange vertelt een spannend verhaal over de verboden jacht op ivoor. Zijn knappe beeldovergangen en het uitstekende geluidsspoor houden de kijker permanent geboeid.”

De inzendingen zijn gejureerd door Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Australië, België, Nederland, Italië en Zuid-Afrika. Behalve uit deze landen waren er ook deelnemers uit Polen, Ierland, Nieuw-Zeeland en Oostenrijk.

Meer informatie over de wedstrijd is te vinden onder  internationaal op deze site. FA-Rijen zal zich ook volgend jaar weer als ‘host’ voor Challenge 321 beschikbaar stellen.

17-7-2017


Publieksprijzen expo 2017

Expobezoekers hebben de wedstrijdfoto van Nicole als beste gekozen. De foto van Joop van der Kaa kwam op de tweede en die van Yvette Deirkauf op de derde plaats.

De best beoordeelde foto van de clubleden was Honningsvåg van Henk-Jan de Weert. Op de tweede plaats kwam Vilken Dimma! van Stef Rouws en op de derde Threatening sky van Gerard Kamberg. Bij de AV-series gingen de meeste punten naar Autumnus (Jeanette Kamberg) en was de tweede plaats voor Jazz Square2 (Henk de Lange).

Winnende wedstrijdfoto’s


Warme expositie met gevarieerde fotopresentaties, prijzen en internationaal AV-werk

De expositie van 2017 is gekenmerkt door een mooi bezoekersaantal, een bijzondere prijsuitreiking en een, letterlijk en figuurlijk, warme atmosfeer.

Tussen de 400 en 450 bezoekers kwamen dit jaar naar De Boodschap in Rijen voor de expositie. Vooral de grote variatie in de gefotografeerde onderwerpen, in de stijl van fotograferen, en in de presentaties van de leden vielen positief op.


Bijzonder onderdeel van de expositie dit jaar vormden de 25 beste foto’s uit de publiekswedstrijd Sportief Gilze en Rijen. De wedstrijd kende een ‘close finish’: er bleken twee eerste prijzen en twee tweede prijzen te moeten worden uitgereikt. Op de eerste plaats eindigden Luc Berkhof en Yvette Deirkauf. De tweede plaatsen waren voor Christa Hooft en Anton Boekweit. Deelnemers konden meer dan één foto insturen: Yvette Deirkauf sleepte daardoor ook de attentie voor de derde prijs in de wacht. Klik hier om de vijf winnende foto’s te bekijken.

De prijzen werden uitgereikt door Wethouder Ariane Zwarts van de gemeente Gilze en Rijen die dat enthousiast deed en er ook niet van stond te kijken toen een van de (winnende) deelnemers niet lijfelijk maar via een chatverbinding aanwezig bleek te zijn.

De wedstrijd kon worden gehouden dankzij sponsoring door: Trobas Gelatine B.V. in Dongen (eerste prijzen); de gemeente Gilze en Rijen (extra prijzen); en T-AdCo Installatieadvies in Rijen (afdrukken).


Nog een bijzonderheid. Aan de expositie was dit jaar een speciale vertoning van audiovisuele series (AV-series) gekoppeld. FA-Rijen vormde een deeljury voor de internationale AV-wedstrijd Challenge 321. De series (uit 8 verschillende landen) die door deze jury het best werden beoordeeld werden voor geïnteresseerde bezoekers gedraaid in een presentatie direct voorafgaand aan de expositie: voor de AV-maker een “prachtige bron van inspiratie”. De totaaluitslag waarin de punten uit alle deelnemende landen worden samengevoegd, volgt eind juni.

12-6-2017


Publieksprijzen

Expo-bezoekers konden zowel een stem uitbrengen op de wedstrijdfoto’s en de gepresenteerde AV-series als op de foto’s van de clubleden. De uitslag van deze publieksjury wordt volgende week bekend gemaakt.

12-6-2017Henk de Lange behaalt opnieuw acceptatie

Colorful Sax, een AV-serie van Henk de Lange, blijft het goed doen op internationale festivals. Afgelopen weekeinde kreeg de serie een acceptatie op het festival Trophée de Paris.

22-5-2017


Inzendtermijn fotowedstrijd gesloten

De inzendtermijn voor onze fotowedstrijd is gesloten. De uitslag wordt bekend gemaakt op onze expositie. Alle inzendingen zijn te zien op ons Instagram account.

15-5-2017


Henk de Lange weer in de prijzen

Henk de Lange is met zijn AV-series opnieuw in de prijzen gevallen. Op het Audio Visual Festival in Adelaide (Australië) behaalde hij twee acceptaties: voor zijn serie Colorful Sax en voor The Hunt. Voor Colorful Sax kreeg hij bovendien de eerste prijs in de categorie ‘Music Poetry and Song’.

2-5-2017


Komende expositie: veel extra’s op foto- en AV-gebied

De jaarlijkse expositie van FA-Rijen vindt plaats op zaterdag 10 juni (13.00 tot 18.00 uur) en zondag 11 juni (11.00 tot 17.00 uur). Zoals altijd tonen de leden in de grote zaal van De Boodschap dan hun beste fotowerk van het afgelopen jaar, en worden in een kleine zaal de beste AV-series van leden gedraaid. In de hal en in de foyer hangen bovendien opdrachtfoto’s waarin een jokerkaart ‘figureert’, en een selectie uit de foto’s die leden de afgelopen periode plaatsten op hun eigen Instagram account.

FA-Rijen organiseert dit jaar een fotowedstrijd waaraan iedereen kan meedoen. Het thema is ‘Sportief Gilze en Rijen’. De beste inzendingen zullen ook in de grote zaal te zien zijn. Op zaterdag om 14.00 uur zal wethouder Ariane Zwarts tijdens de officiële opening van de expositie de winnaar van de wedstrijd bekend maken. Bezoekers kunnen gedurende de expositie nog een stem uitbrengen op de wedstrijdfoto die naar hun mening de publieksprijs verdient.

Nog een nieuwtje: op zaterdagochtend is er gelegenheid het beste te bekijken wat er op AV-gebied internationaal geproduceerd wordt. Van 10.00 tot 12.45 uur (inclusief een korte pauze) wordt namelijk een selectie gedraaid uit de series die zijn ingezonden voor de internationale wedstrijd Challenge 321. Let op: de ruimte in de kleine zaal is beperkt. Wie deze presentatie wil bijwonen moet zich tevoren inschrijven.

Flyer expositie

Inschrijfformulier Presentatie Challenge 321


Henk de Lange: beste audiotrack nationale AV-wedstrijd

De nationale AV-wedstrijd wordt eenmaal per jaar gehouden door de Nederlandse Vereniging voor Beeld en Geluid (NVBG). Een speciale onderscheiding ging daarbij dit jaar naar Henk de Lange. De audiotrack die hij maakte bij zijn serie ‘De klos’ werd onderscheiden als de beste van alle ingezonden AV-series. ‘De klos’ is een persiflage op het spelprogramma Wie is de Mol? De personen zijn in deze serie vervangen door klossen en garens. Wie regelmatig naar Wie is de Mol kijkt, zal in de serie diverse spelelementen herkennen. Voor de geluidstrack combineerde Henk fragmenten uit 7 muziekstukken. De fragmenten roepen elk een bijzondere sfeer op, die past bij de beelden. Dat is technisch zo goed gedaan dat ze, ook voor de deskundige luisteraar, nauwelijks meer als afzonderlijke stukken te herkennen zijn, aldus het oordeel van de jury.

11-4-2017


FA-Rijen ‘host’ nieuwe internationale AV-wedstrijd

FA-Rijen treedt op als ‘host’ voor de nieuwe internationale AV-wedstrijd ‘Challenge 321’. Challenge 321 (www.challenge321.org) is een nieuwe internationale AV-wedstrijd. Inzendingen worden afzonderlijk beoordeeld door jurerende fotoclubs in verschillende landen. De resultaten van deze beoordelingen worden vervolgens samengevoegd om een totaaluitslag en een wedstrijdwinnaar te verkrijgen. 12 fotoclubs uit 8 verschillende landen hebben zich inmiddels als host aangemeld.

FA-Rijen vervult haar host-rol in principe in de oneven jaren. De wedstrijdtiming maakt het mogelijk om de mooiste series te vertonen in het weekeinde van haar jaarlijkse expositie. Een must voor AV-liefhebbers die willen weten wat er op internationaal niveau gepresteerd wordt! De geselecteerde series zullen dit jaar worden vertoond op zaterdagmorgen 10 juni in De Boodschap. In verband met de beschikbare ruimte is vooraanmelding noodzakelijk.

Inzenden voor de eerste editie van de Challenge kan nog tot 31 maart.  De wedstrijdvoorwaarden zijn hier te vinden.

16-2-2017


Doe mee aan onze Instagram wedstrijd!

FA-Rijen heeft een nieuw initiatief ontplooid: een fotowedstrijd via Instagram. Het thema voor de wedstrijd is Sportief Gilze en Rijen. Doe mee als privé persoon of als sportvereniging. De uitgebreide wedstrijdinformatie en de voorwaarden voor deelname kunt u hier bekijken.

25-01-2017_03-Nieuwsberichten2

De auteursrechten van de foto’s op deze website berusten bij de makers.

Webbeheer en vormgeving: Henri Smulders